Redyk Karpacki – wydarzenie bez precedensu coraz bliżej Zakopanego. Już w najbliższą środę Redyk pojawi się w Łapszach Wyżnych u Kazimierza Furczonia gdzie m.in. zostanie poświęcona nowa bacówka a wszyscy uczestnicy spotkania będą mogli wziąć udział w degustacji potraw regionalnych. Potem z każdym dniem Redyk Karpacki będzie coraz bliżej Zakopanego.
Inicjatorem redyku jest Piotr Kohut z Koniakowa w powiecie cieszyńskim, Prezes Fundacji Transhumance, będący jednym z nielicznych w Polsce baców posiadających certyfikaty Unii Europejskiej na wyrób tradycyjnych produktów regionalnych takich jak: oscypek, redykołka i bryndza. Redyk Karpacki 2013 jest projektem międzynarodowym, w który zaangażowały się organizacje i instytucje samorządowe Polski, Rumunii, Ukrainy, Czech. 9 sierpnia Redyk zatrzyma się w Zakopanem na Równi Krupowej.